Android gebruikers opgelet!

Een nieuw Android-virus heeft 3000 Nederlandse Android-toestellen geïnfecteerd. Het virus probeert gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.

Het virus bekijkt welke bank-apps je op je telefoon hebt staan en probeert het de inloggegevens daarvan te stelen. Ook kan het virus een nep-versie van je bank tonen en sms-berichten uitlezen, op zoek naar codes om een overboeking mee te bevestigen.

Zodra de geïnfecteerde app via Google Play werd gedownload, kreeg het slachtoffer een melding op zijn telefoon te zien. Daarin stond dat de gebruiker één van deze drie apps moest installeren: Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update. Daar zit het virus in verborgen.

Je kunt zelf actie ondernemen door naar Instellingen > Beveiliging > Apps voor apparaatbeheer te gaan en daar Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update uit te vinken. Daarna moet je de app verwijderen van je toestel via Instellingen > Apps. Deze namen en menustructuur kunnen per Android-apparaat verschillen.

Als laatste kun je de malafide app verwijderen die via Google Play is gedownload. De app heet MEX Tools, Clear Android, Cleaner for Android, World News, WORLD NEWS of World News PRO.

Nederland vooral zwaarst getroffen

Waarom er zoveel Nederlandse infecties zijn, is onbekend. Mogelijk heeft het te maken met de populariteit van opschoon-apps in Nederland, stelt Dave Maasland, directeur van ESET Nederland. Hij raadt gedupeerden aan hun wachtwoorden te veranderen en banktransacties in de gaten te houden.

Android is meer open dan iOS. Daardoor is Android bijvoorbeeld makkelijker aan te passen door de gebruiker, maar kan een virus zich ook sneller verspreiden, zegt Maasland. Het is dan ook aan te raden om een virusscanner te nemen: ESET heeft een Android-app die dit virus detecteerde, maar ook Kaspersky en Lookout zijn goede keuzes.