Europa opnieuw onder aanval van ransomware

Er is een nieuwe vorm van ransomware ontdekt. Verschillende vervoersorganisaties in Oekraïne en evenals overheidsinstanties hebben een cyberaanval geleden, waardoor sommige computers worden versleuteld, aldus de media.

Openbare bronnen hebben bevestigd dat computersystemen in de Kiev Metro, Odessa luchthaven en ook een aantal organisaties in Rusland worden beïnvloed.

ESET ontdekte dat in het geval van de Kiev Metro de malware die voor de cyberaanval werd gebruikt, Diskcoder.D was, – een nieuwe variant van ransomware ook bekend als Petya. De vorige variant van Diskcoder werd in juni 2017 gebruikt in een schadelijke cyberaanval op wereldwijde schaal.

 

Meerdere landen worden getroffen

 

De telemetrie van ESET heeft honderden gevallen van Diskcoder.D gedetecteerd. De meeste detecties zijn in Rusland en Oekraïne, maar er zijn ook verslagen van computers in Turkije, Bulgarije en andere landen die zijn getroffen.

 

ESET-beveiligingsonderzoekers werken aan een uitgebreide analyse van de Diskcoder.D malware. Volgens hun voorlopige bevindingen gebruikt Diskcoder.D het Mimikatz-software om gegevens uit de getroffen systemen te ontrekken. Daarnaast worden de getroffen systemen versleuteld. .

Ben ik beveiligd?

 

Wat ik in ieder geval met zekerheid kan zeggen is dat de Eset beveiliging je beschermt tegen deze aanval. Je hoeft je dan geen zorgen te maken. Op het moment ben ik niet op de hoogte welke andere beveiligingssoftware nog meer beschermt tegen deze nieuwe vorm van ransomware.

 

Mocht je vragen hebben stel ze gerust onder dit artikel. Deel het artikel met andere zodat ook zij op de hoogte zijn van dit nieuwe gevaar.. Laten we met zijn allen zorgen dat zo min mogelijk mensen hierdoor getroffen zullen worden.