Wat is Malware?

Malware is een combinatie van twee woorden – “malafide” en “software”. Deze parapluterm omschrijft alle vormen van malafide software, ongeacht wat voor effect het heeft op slachtoffers, hoe het zich gedraagt of welke schade het aanricht.

Malware omvat alle soorten malafide software, inclusief de bekendere vormen, zoals: trojan horses, ransomware, virussen, wormen en malware voor internetbankieren. De term malware is afgeleid van de malafide intenties die de makers ermee hebben.

Wat is Malware

Hoe herken je malware?

Voor de normale thuisgebruiker gebruiker is het moeilijk om malware van niet-malware te onderscheiden. Daarom bestaan er  beveiligingsoplossingen die alle eerder ontdekte soorten malware in databases opslaan. Zo kunnen er oplossingen worden ontwikkeld die bescherming bieden tegen nieuwe vormen van malware.

Hoe werkt Malware?

De makers van malware zijn tegenwoordig erg creatief. De “producten” die zij maken verspreiden zich via kwetsbaarheden in systemen die niet zijn geüpdatet, ze sluipen langs beveiligingslekken, verstoppen zich in het geheugen of doen alsof zij legitieme applicaties zijn, zodat ze niet gevonden zullen worden.

Toch worden de meeste aanvallen nog steeds gericht op de meest zwakke schakel in dit geheel: de mens. Een simpel voorbeeld maar wel hetgeen wat het meest gebruikt word zijn mooi ontworpen e-mails met schadelijke bijlagen. Een hele goedkope maar effectieve manier om schade toe te brengen aan een systeem. Een klik en je hele computer zou zomaar gecrasht kunnen zijn.

Daarnaast zijn er groepen van cybercriminelen die achter specifieke doelwitten aan gaan. Zij doen het niet altijd voor het geld.

Hoe zij geld verdienen om activiteiten te sponsoren is moeilijk te zeggen. We kunnen alleen maar gokken of het geld bij een natie vandaan komt, van het darkweb of ergens anders. Wat er met zekerheid gezegd kan worden is dat sommige operaties geavanceerd, zeer goed georganiseerd en sterk financieel ondersteund zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop malafide activiteiten in omloop worden gebracht. Sommige vormen van malware probeert een systeem binnen te sluipen om zoveel mogelijk gevoelige data te stelen. Deze data wordt vervolgens doorverkocht of gebruikt om het slachtoffer af te persen. Een populaire methode onder cybercriminelen is het versleutelen van bestanden, of de harde schijf, van de gebruiker en hier een betaalbaar geldbedrag voor te vragen om de schade ongedaan te maken. Dit wordt ook wel ransomware genoemd.

Hoe blijf je beschermd?

De eerste stap is om de software up-to-date te houden, waaronder het besturingssysteem en alle applicaties. Deze updates bieden niet alleen nieuwe mogelijkheden en verbeteringen die fouten herstellen, maar ook om kwetsbaarheden te verwijderen die door cybercriminelen misbruikt zouden kunnen worden.

Dit verzekert echter geen bescherming tegen alle bedreigingen die op de loer liggen. Daarom is het relevant om een betrouwbare en up-to-date beveiligingsoplossing te hebben om potentiële bedreigingen tegen te houden.

Masa computer services werkt nauw samen met Eset om mensen tegen dit soort gevaren te beschermen. Als officiële partner van Eset bescherm ik mezelf en al mijn klanten met Eset internet security. Ik ben dan ook het aanspreekpunt voor al mijn klanten als het aankomt op de bescherming van privé gegevens en hun gezin.

Heb je nu door het lezen van dit artikel het besef gekregen dat een goede beveiliging noodzakelijk is om niet alleen jezelf maar ook je gezin te beschermen tegen alle gevaren die vandaag de dag online te vinden zijn, laat mij je dan helpen.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om je hiermee te helpen. Of als je liever direct contact met me wilt hebben kan je mijn telefoonnummer vinden op de contactpagina.

[activecampaign form=3]